NOS NieuwsAangepast

Zegelfraude kost PostNL miljoenen

PostNL is een grootschalige fraude met valse postzegels op het spoor gekomen. Ze werden via websites verkocht voor bedragen die veel lager zijn dan de waarde van echte zegels.

Volgens PostNL is met het blote oog bijna niet te zien dat het om vervalsingen gaat. De apparatuur op de sorteercentra haalt de nepzegels er wel uit. Zo hebben ze geen speciaal fosforlaagje en ontbreken ook andere echtheidskenmerken.

Voor de consument zijn de valse zegels te herkennen doordat ze altijd op een blanco stickervel worden aangeboden via websites.

Aangetekende stukken

De postzegels werden vooral bij de verzending van duurdere, aangetekende stukken en internationale zendingen gebruikt. PostNL is vermoedelijk voor enkele miljoenen euro's gedupeerd door de uitgifte van de valse postzegels.

Volgens een woordvoerder is het voor het eerst dat er op zo'n schaal met postzegels is gefraudeerd in Nederland. De fraude werd al een half jaar geleden ontdekt en aan de politie gemeld. Het is onduidelijk waarom PostNL nu pas met de fraude naar buiten komt.

Volgens een woordvoerder zijn de systemen inmiddels zo aangepast dat verzendingen met valse postzegels worden tegengehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl