Verstandelijk beperkten zoeken nieuw geld
Door verslaggever Joris van de Kerkhof
De komende twee jaar verdwijnt zo goed als de hele rijkssubsidie voor de LFB, de vereniging voor en door verstandelijk beperkten.
De organisatie kreeg 770.000 euro per jaar. In 2013 wordt dat teruggebracht tot maximaal 35.000 euro.
De LFB verzorgt cursussen voor (licht)verstandelijk beperkten, maar de federatie is ook vertegenwoordigd in allerlei overlegorganen, waarin ze gevraagd en ongevraagd advies geven over het beleid voor verstandelijk beperkten.
Commercieel
De medewerkers van de LFB op het hoofdkantoor in Utrecht en op de regiokantoren zijn, met twee coaches, hard aan het nadenken over hoe ze in de toekomst de vereniging kunnen laten voortbestaan, ook zonder de substantiële bijdrage van het rijk. Bij de zoektocht naar alternatieve geldbronnen is het meest gehoorde woord 'commercieel'.
Ze gaan op zoek naar sponsoren voor de website. Bedrijven kunnen reclame maken, alleen is nog niet helemaal duidelijk wat voor een soort bedrijven ze daarvoor moeten vragen.
De cursussen die via de LFB worden gegeven, moeten op een andere manier worden aangeboden. Het moet geld gaan opleveren. Zo zijn er al zorgaanbieders die met de LFB gaan samenwerken.
Persoonlijke zoektocht
De meeste medewerkers krijgen ook persoonlijk te maken met de bezuinigingen. Sommigen zien hun PGB (Persoonsgebonden budget) verdwijnen, anderen zijn niet meer zeker van subsidies voor bijvoorbeeld hun radioprogramma. Allemaal zijn ze druk in de weer om alternatieve geldbronnen te vinden.
Twee medewerkers worden waarschijnlijk het komende jaar als een soort consultant verhuurd aan een kenniscentrum voor verstandelijk beperkten. Of het voldoende is om de belangenvereniging te laten bestaan, moet volgens directeur Kooiman over een half jaar duidelijk zijn.
In het Radio 1 Journaal kunt u deze week luisteren naar een serie van Joris van de Kerkhof over de zoektocht naar geld van vijf LFB medewerkers.