NOS NieuwsAangepast

2011: Doorbraak van het liveblog

Wie naar de lijst van bestgelezen artikelen van dit jaar kijkt, ziet een omslagpunt in de journalistiek. Een meerderheid van de top-10 bestaat uit een nieuw soort artikel: zeven van de tien bestgelezen verhalen op nos.nl waren liveblogs het afgelopen jaar.

Voor wie het principe nog niet kent: bij grote gebeurtenissen zetten online-media als nos.nl steeds vaker een liveblog in. Met zo'n verzameling korte updates, citaten, filmpjes, foto's en radiofragmenten op een rij kan de lezer als het ware over de schouder van de journalist meekijken met het verhaal. Heel handig om te zien wat het laatste nieuws is, hoe het verhaal zich ontspon en wie wat waarover wanneer zei.

Sterfgevallen

Hoewel de NOS ook nog steeds een regulier verhaal aanbiedt bij groot nieuws, zijn het toch steevast de liveblogs die bovenaan de lijst met bestgelezen verhalen komen te staan. Dat was het geval met de dagenlang lopende liveblogs Conflict in Libië en Tsunami Japan (respectievelijk op 1 en 3 in de top-10), maar ook met de nummers 2 en 4, respectievelijk het huwelijk van William en Kate en de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

Verder vinden we nog de liveblogs Strijd om Tripoli, Lancering André Kuipers en Osama bin Laden gedood op 5, 6 en 9.

In de rest van de lijst ook nog de reguliere artikelen over een schokkend sterfgeval: de dood van wielrenner Wouter Weylandt. Het overlijdensbericht van zangeres Amy Winehouse valt net buiten de top-10.

Een serieus en een licht artikel maken de rangschikking compleet: de brand in Moerdijk en een gevallen geldkoffer die tot chaos op de A2 leidde.

Utøya

Wie de lijst opzoekt van dagen dat nos.nl het beste bezocht werd door het publiek, treft daar een opvallende lacune in de liveblogs. 21, 22, en 23 juli staan in de top-5. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de Tour de France, maar ook met de aanslagen in Noorwegen. Opvallend is dat het liveblog van die dagen niet in de top-10 terechtgekomen is.

Verder loopt de lijst met liveblogs overigens vrij synchroon met de lijst pieken in bezoekersaantallen. Als we sport, zoals de Tour de France en de huldiging van landskampioen Ajax niet meerekenen, staan hoog in de lijst het huwelijk van William en Kate, de dood van Bin Laden, Prinsjesdag en de ingestorte zendmast van Smilde.

De dagen dat de tsunami in Japan en de beginnende opstand in Libië het nieuws domineerden, komen meerdere malen voor in de ranglijst.

Video's

Dat de natuurkrachten in Japan ons mateloos fascineerden, blijkt ook uit de lijst met bestbekeken video's. In de top-10 staan niet minder dan vijf filmpjes van het Japanse natuurgeweld. Absolute topper is echter het ongeluk van Johnny Hoogerland, die tijdens de Tour door een auto het prikkeldraad werd ingereden. Sportleed blijft ons op een vreemde manier fascineren, want vorig jaar stond de fatale crash van Koemaritasjvili op één.

Verder staan er twee politieke momenten hoog in de lijst: de faux pas van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten haalt nummer 4 en 'Doe eens normaal man' valt net buiten de top-10. De beelden van de in Libië gestrande Nederlandse helikopter, die de NOS als eerste uitzond in Nederland, staan op 9.

Ook NOS op 3 deed goede zaken met video's: een verhaal over de Russische horrordrug krokodil staat op 2 en de vrolijke glijbaan op station Overvecht op 9.

Meest gelezen artikelen

1. Live: Conflict in Libie 2. Live: Huwelijk William en Kate 3. Live: Japan na de tsunami 4. Live: Schietpartij Alphen aan den Rijn 5. Live: Strijd om Tripoli 6. Live: Lancering Andr'e Kuipers 7. Chaos op snelweg door gevallen geldkoffer 8. Weylandt 26 overleden na val 9. Brand in chemisch bedrijf Moerdijk 10. Live: Na de dood van Bin Laden

Meest bekeken video's

1. Auto rijdt Hoogerland prikkeldraad in 2. Je vlees rot weg tot op het bot 3. Japan getroffen door zeer zware aardbeving 4. Veldhuijzen snoert voorzitter de mond 5. Beelden van de tsunami in Japan 6. Nieuwe beelden van de tsunami 7. De kracht van de tsunami 8. Beelden van de tsunami in Japan 9. Libië verspreidt beelden Nederlandse militairen 10. Glijbaan naar perron station Overvecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl