NOS NieuwsAangepast

Armeense genocide verdeelt Israël

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël waarschuwt de Knesset dat erkenning van de Armeense genocide de betrekkingen tussen Israël en Turkije ernstig zal schaden.

Een parlementscommissie bekijkt of er voor de Armeniërs die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgebracht een herdenkingsdag ingesteld kan worden. Verschillende parlementsleden vinden dat Israël, als natie van Joden die ook met genocide te maken hebben gehad, genocide in andere landen niet kan negeren.

Israël heeft zich tot nu toe terughoudend opgesteld in de kwestie. De Armeense kwestie gaat om de moord op honderdduizenden tot ruim een miljoen Armenen in de Eerste Wereldoorlog.

Volgens de regering in Ankara zijn er tijdens en na de Eerste Wereldoorlog Armeniërs gedood in Turkije, maar is er van genocide geen sprake. Er vielen volgens Turkije aan beide zijden veel slachtoffers. De Armeniërs stellen dat het ging om een stelselmatige volkerenmoord door de Turken.

Frankrijk

Vorige week ontstond al een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Turkije, toen het Franse parlement een wet aannam die het ontkennen van de genocide op Armeniërs in WOI strafbaar stelt.

Turkije verbrak daarop alle diplomatieke betrekkingen. Ook zette Turkije alle militaire samenwerking stop en mogen Franse militaire vliegtuigen en schepen geen gebruik meer maken van Turkse vliegvelden en havens. De Europese Unie riep Turkije en Frankrijk op hun diplomatieke rel niet uit de hand te laten lopen.

Het wetsvoorstel dat nu in Frankrijk is aangenomen door de Assemblee, moet nog naar de Senaat. Het is niet duidelijk of het daar ook voldoende stemmen zal krijgen. Een soortgelijk voorstel haalde het eerder dit jaar niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl