NOS NieuwsAangepast

Ruim 300 agenten weg om wangedrag

Van 2008 tot en met 2010 hebben 320 agenten de politie verlaten vanwege wangedrag. Tweederde van de agenten is ontslagen, de rest stapte zelf op. Het aantal is lager dan in de jaren ervoor. De cijfers komen erop neer dat er elke drie dagen een agent vertrekt.

Uit de cijfers van de politie blijkt verder dat nog eens 179 agenten een laatste waarschuwing hebben gekregen. In de betreffende jaren werden 4002 onderzoeken gedaan naar de integriteit van agenten.

Geweld en mishandeling zijn steeds vaker reden voor ontslag, gevolgd door zedendelicten en misbruik van positie of bevoegdheden. Uit een overzicht dat de Raad van Commissarissen beschikbaar heeft gesteld aan RTL Nieuws blijkt dat het gaat om ernstige integriteitsschendingen: een agent die samenwoont met een drugsdealer, een ander perst drugshandelaren af met rip deals, een agent die zijn vriendinnen met zijn dienstwapen bedreigt en zelfs een agent die zijn kind aanbiedt voor betaalde seks.

Vertrouwen

Korpschef Miltenburg, verantwoordelijk voor de integriteit bij de politie, voelt zich er ongemakkelijk bij. "Elke keer als je zo'n lijstje ziet en het wordt opgeteld, dan lijkt het heel veel en daar voel je je als politieman niet lekker bij. Elke overtreding is er eentje teveel. Burgers moeten de politie kunnen vertrouwen. Daar doen we alles aan. Als er wat gebeurt, treden we op, we brengen het naar buiten."

De Nederlandse politiebond wijt een deel van het wangedrag aan traumatische gebeurtenissen op het werk, waardoor agenten psychische klachten kunnen krijgen. J.W van de Pol van de vakbond: "Er is wat ons betreft een duidelijke relatie en klachten over integriteit. Maar is dat daarmee dan ook een excuus? Nee, het is nooit een excuus. De burger moet kunnen rekenen op een integere politie. Maar wij staan op het standpunt dat de politie agenten meer zou moeten helpen dan zou moeten straffen".

In Nederland werken 65.500 mensen bij de politie. Daar zit ook de politie-academie bij, inclusief studenten. 30.000 mensen daarvan lopen als agent op straat. De onderzoeken gaan over 65.000. Er is niet een onderscheid gemaakt in functie.

De politie zal voortaan jaarlijks rapporteren over integriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl