Johannes Heesters (108) overleden
De Nederlandse operettezanger en acteur Johannes Heesters is overleden. Heesters was de oudste podiumartiest ter wereld, hij was 108 jaar oud en had nog altijd geen afscheid genomen van het vak.
Volgens het Guinness Book of Records was Johannes Heesters de langst optredende artiest. Hij heeft naar schatting 9.000 keer op het podium gestaan. Hij trad vooral op in Duitsland. In Nederland was hij omstreden omdat hij carrière maakte tijdens het nazi-regime. Zijn voorstellingen werden soms door Adolf Hitler bezocht.
'Nicht war'
Zijn wortels lagen in het theater, waar hij in 1921 debuteerde met een Zomernachtsdroom van Shakespeare. Drie jaar later was hij voor het eerst in de bioscoop te zien, in de stomme film Cirque Hollandais.
In de jaren 30 verhuisde hij naar Duitsland. Hem werd verweten dat hij in nazi-Duitsland in film en theater successen vierde, terwijl Nederland door de Duitsers bezet was. Johannes Heesters bezocht in 1941 het concentratiekamp Dachau met andere artiesten. Een gevangenenorkestje speelde een stukje muziek voor de beroemde operettezanger.
Na de oorlog doken er foto's op van dat bezoek en Nederlandse kranten schreven dat Heesters in het kamp voor SS-officieren had gezongen. "Ich hab daar nicht gezongen, das verbiete ich, das ist nicht war", zou hij daarover zeggen in december 1993 in Met het Oog op Morgen.
Nazi-bonzen
Een paar jaar geleden zei hij nog over zijn bezoek aan Dachau: "Ik probeerde wel afstand te houden met de nazi-bonzen. Maar je kon niet altijd nee zeggen tegen de SS". In november 2008 begon hij zelfs een rechtszaak. Hij wilde dat een rechter afrekende met de beschuldigingen, omdat hij er genoeg van had dat het gerucht steeds weer bleef opduiken. 'Jopie' Heesters trad voor het laatst in 1964 op in Nederland als pa Von Trapp in 'The Sound of Music'. Vanuit de zaal werd er onder andere "Heesters SS" geroepen. Hij keerde weer terug naar Duitsland waar hij zich bezighield met toneel, het opnemen van lp's en televisieoptredens.
Knap meisje
Zijn vrouw, de Vlaamse actrice Louise Ghijs, stierf in 1985. Ze waren getrouwd sinds 1930 en kregen samen twee kinderen: Wiesje en Nicole. Op 88-jarige leeftijd stapte Jopie voor de tweede keer in het huwelijksbootje, met de 46 jaar jongere Duitse actrice en schilderes Simone Rethel. Simone zag Heesters voor het eerst op televisie als 11-jarig meisje. Als 16-jarige ontmoette ze hem na een voorsteling in het theater, waar hij tegen haar zei dat ze een meisje was, maar wel een heel knap meisje. Ze speelden voor het eerst samen in 1981 in het tv-programma Jetzt schlägt's 13. Van 1996 tot de zomer van 2001 stond het paar samen in het voor hem geschreven theaterstuk Ein gesegnetes Alter. In 2005 ging hij opnieuw op toernee met Simone en pianist Uli Kofler.
Badkamer
In een interview met de Volkskrant in 2007 zei Johannes gelukkig en tevreden te zijn met haar. "Simone is groot in de kunst, maar ook in staat om eigenhandig een badkamer in te richten en een kast te bouwen." In de zomer van 2008 speelde hij zijn laatste filmrol als wetenschapper die ter dood veroordeeld wordt, omdat hij beweert dat de aarde rond is. De Duitse komedie 1 1/2 Ritter - Auf der Suche nach der hinreissenden Herzelinde is niet in de Nederlandse bioscopen te zien geweest.
In Duitsland is Heesters altijd heel populair geweest. In 2003 werd zijn 100ste verjaardag uitgebreid gevierd.
Vaderland
Voor hij stierf wilde hij nog eenmaal optreden in zijn vaderland. Het werd zijn geboorteplaats Amersfoort waar hij op 16 februari 2008 een concert gaf in De Flint. Het was toen 44 jaar geleden dat hij voor het laatst op een Nederlands podium stond.
Drie jaar later stond hij er weer op het podium. De 107 jaar oude artiest gaf een verrassingsoptreden bij het afscheid van theaterdirecteur Erkelens. Niet iedereen was daar blij mee. De burgemeester van Amersfoort beende gelijk de zaal uit. Het zou zijn laatste optreden in Nederland zijn.