NOS NieuwsAangepast

Nieuw subatomair deeltje gevonden

Voor het eerst hebben wetenschappers dankzij de Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland een nieuw deeltje gevonden. De vondst van Chi_b (3P), de zwaardere versie van een al bekend deeltje, werd deze week bekendgemaakt.

Het is voor het eerst sinds de opening in 2009 dat een onbekend deeltje verscheen in de LHC. In de enorme ondergrondse deeltjesversneller worden met hoge snelheid protonen tegen elkaar aangeschoten in de hoop dat brokstukken samensmelten tot nieuwe, onbekende deeltjes.

In dit geval gebeurde dat met een bottom-quark en een bottom-anti-quark, deeltjes uit de kern van een atoom.

Higgs-deeltje

De wetenschappers hopen dat de minuscule ontdekking meer kan zeggen over de manier waarop materie bij elkaar wordt gehouden. De manier waarop bij Chi_b (3P) quarks verenigd worden, kan misschien ook iets zeggen over hoe dat bij protonen en neutronen gebeurt in een atoom.

Daarnaast hopen de wetenschappers een stap dichterbij de heilige graal van de LHC te komen, het Higgs-deeltje. Door meer te weten te komen over wat voor spelregels er op dit kleine niveau gelden, kan gerichter gezocht worden naar dat theoretische deeltje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl