NOS NieuwsAangepast

Trump verlaat Republikeinse partij

De Amerikaanse zakenman en realityshow-ster Donald Trump heeft de Republikeinse partij verlaten. Een woordvoerder zegt dat de magnaat teleurgesteld is in de Republikeinse presidentskandidaten en nadenkt over een onafhankelijke kandidatuur.

"Trump walgt van de manier waarop de kandidaten te werk gaan", aldus zijn woordvoerder. Trump is het vooral oneens met de Republikeinse belastingplannen en buitenlandpolitiek. "Door als onafhankelijke verder te gaan verzekert hij zich ervan dat hij nog kandidaat kan zijn als hij niet tevreden is met de uiteindelijke kandidaat van de Republikeinen."

Begin volgend jaar beginnen de Republikeinse voorverkiezingen die duidelijk zullen maken wie het in november voor de partij mag opnemen tegen president Obama. Een serieuze onafhankelijke kandidaat komt niet vaak voor in de VS, maar is niet ongekend. Zo haalde Ross Perot in 1992 eenvijfde van de stemmen binnen.

Proefballon

Het is al de tweede keer dat Trump een proefballonnetje oplaat over zijn kandidatuur. In april van dit jaar liet hij doorschemeren na te denken over meedoen, maar liet uiteindelijk zijn tv-show The Apprentice voorgaan.

Vorige maand trok hij zich terug als debatleider voor de Republikeinen, omdat de belangrijke kandidaten niet wilden komen zolang hij niet uitsloot zich alsnog kandidaat te zullen stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl