NOS NieuwsAangepast

Dochtertje Kuipers steelt de show

Astronaut André Kuipers is vanavond vanaf de aarde toegezongen door zijn 3-jarige dochter. Dat gebeurde kort nadat Kuipers en zijn twee collega-ruimtevaarders waren aangekomen in het internationale ruimtestation ISS.

Vanaf de vluchtleiding in Moskou werden ze toegesproken door familie, vrienden en bestuurders. Ook de kinderen van Kuipers mochten wat zeggen en zijn dochtertje Sterre zette daarbij het Sinterklaasliedje 'Zie ginds komt de stoomboot' in. Ook toen ze halverwege werd onderbroken door applaus van de aanwezigen in Moskou, zong ze stug door, tot het hele eerste couplet voor haar vader uit was.

Jongensdroom

Kuipers zweefde iets voor 19.00 uur van zijn capsule naar het ISS, dat toen op 350 kilometer boven Zuid-Amerika vloog. De komende vijf maanden is het ISS het thuis van Kuipers. Daarmee is zijn jongensdroom, wonen in de ruimte, in vervulling gegaan.

De astronaut voelt zich prima, maar moest kort na de lancering even wennen aan de gewichtsloosheid, zei hij via een videoverbinding. "Ik voel me hier helemaal thuis", aldus Kuipers.

Hij demonstreerde hoe het is om gewichtsloos te zijn. Ook liet hij een plastic zak met thee zien, die hij na de videoverbinding zou gaan drinken. "En dan gaan we feest vieren", zei hij.

Lichaam van 40

Kuipers' echtgenote Helen is opgelucht en blij nu haar man veilig en wel het ISS heeft bereikt. "Hij is nu op de plek waar hij wilde zijn. Hij zag er goed uit", zei ze.

Een van de artsen die Kuipers begeleidt, Brigitte Godard, heeft alle vertrouwen in de astronaut. "André is rustig, ontspannen, gemotiveerd, niet gestresst. Hij heeft zich heel goed voorbereid. Hij is 53, maar heeft het lichaam van iemand van 40. Zijn hersenen zijn ook prima. André redt zich wel in het ISS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl