NOS NieuwsAangepast

Verzet tegen verkoop huurhuizen

Huurders en woningcorporaties zijn tegen de verkoop van 75 procent van alle huurhuizen. Het kabinet wil de woningcorporaties daartoe verplichten om het woningbezit te bevorderen.

De Woonbond, de belangenvereniging van huurders, noemt het plan onverstandig. De meeste huurders verdienen te weinig om een huis te kopen en er is juist veel behoefte aan betaalbare huurhuizen, zegt de Woonbond.

Onnodig

De brancheorganisatie van de woningcorporaties, Aedes, vindt het plan onnodig, omdat corporaties nu ook al woningen te koop aanbieden. De corporaties zijn op zich niet tegen verkoop, maar ze willen wel zelf bepalen welk deel van hun woningvoorraad ze verkopen.

Volgens een woordvoerder van Aedes leggen de corporaties zich niet zomaar neer bij de plannen. Een gang naar de rechter is daarbij niet uitgesloten.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties wijst op het risico dat de beste huizen worden verkocht en dat de slechtste overblijven voor de sociale verhuur. Er zouden er ook te weinig overblijven voor mensen met een laag inkomen, bejaarden en studenten.

Margaret Thatcher

In de Tweede Kamer is regeringspartij VVD erg enthousiast over het plan van het kabinet. Oppositiepartij PvdA is tegen. "Juist in deze tijd zijn betaalbare huurwoningen meer dan ooit nodig. Het kabinet verkwanselt onze unieke sociale volkshuisvesting voor een ideologie waarin alleen Margaret Thatcher nog gelooft," zegt Kamerlid Jacques Monasch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl