NOS NieuwsAangepast

Aanslagen met autobommen in Syrië

De Syrische hoofdstad Damascus is opgeschrikt door twee zware explosies. Volgens de staatstelevisie hebben strijders van al-Qaida twee auto's de lucht in laten vliegen.

Volgens de Syrische autoriteiten zijn er zeker veertig doden en honderd gewonden. Er zouden zowel militairen als burgers zijn omgekomen.

De explosies waren kort na elkaar in een wijk van Damascus waar gebouwen liggen van de veiligheidsdiensten.

Libanon

Libanon had buurland Syrië twee dagen geleden al gewaarschuwd dat een groep al-Qaida-strijders Syrië binnengedrongen zou zijn vanuit Noord-Libanon. Dat liet het Syrische ministerie van Buitenlandse zaken enkele uren na de aanslag weten.

In Syrië is al negen maanden een opstand aan de gang tegen president Assad. De gevechten hebben aan vele duizenden mensen het leven gekost. Berichten over zulke zware bomaanslagen waren er nog niet eerder.

Arabische Liga

De bomaanslagen vinden plaats tijdens een bezoek van waarnemers van de Arabische Liga. Een delegatie zal de rampplek bezoeken.

De Arabische Liga eist dat Syrië ophoudt geweld te gebruiken tegen betogers en heeft het land sancties opgelegd. Syrië ging pas maandag akkoord met het toelaten van de waarnemers.

De Verenigde Staten hebben de aanslagen scherp veroordeeld. Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de VS hoopt dat het werk van de waarnemers van de Arabische Liga in Syrië ongehinderd door kan gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl