NOS NieuwsAangepast

Surinaams parlement wil af van Sint

Het Surinaamse parlement wil dat het sinterklaasfeest in het land afgeschaft wordt. Parlementariërs noemen de viering racistisch en vinden de verhouding tussen de blanke Sinterklaas en Zwarte Piet geen goed voorbeeld voor kinderen.

Oud-president Venetiaan kwam met het plan tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Nationale Assemblee. Hij vindt het verkeerd dat het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo wordt gebruikt voor de sinterklaasviering.

Niet eigen

Tijdens de dictatuur onder Bouterse werd het feest in Suriname vervangen door een kinderdag, zonder de goedheiligman en zijn hulpen. Maar de traditionele Sinterklaas is weer helemaal terug.

"De afgelopen jaren zien we een opdringen uit bepaalde delen van de bevolking om Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten weer ingang te doen vinden in onze gemeenschap", zei Venetiaan. "Deze onwikkeling wordt door mij en niet alleen door mij, beschouwd als een provocatie."

Het voormalige staatshoofd kreeg steun van de oppositie. Voorzitter Panka van de Megacombinatie zegt zich "mateloos te ergeren" aan de terugkeer van het sinterklaasfeest. "Het is ons niet eigen. We worden erin geduwd."

Thuis

Parlementsvoorzitter Simons stelde vast dat je Surinamers niet kunt voorschrijven hoe ze thuis Sinterklaas vieren. "Maar daar waar de regering het voor het zeggen heeft, zoals op scholen, moeten geen dingen gebeuren die op kinderen een verkeerde indruk maken."

De regering reageert volgende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl