NOS NieuwsAangepast

ECB tikt Hongarije op vingers

De Europese Centrale Bank heeft Hongarije op de vingers getikt. De ECB maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, zo schrijft de ECB in een persbericht.

De Hongaarse regering wil de wet veranderen om de top van de centrale bank zelf te kunnen benoemen. Bovendien wil de regering de centrale bank laten fuseren met de toezichthouder op de financiële markten. De huidige president van de centrale bank zou dan een superieur krijgen waaraan hij verantwoording af moeten leggen.

'Totale overname'

De ECB schrijft nu dat deze wet "de onafhankelijkheid van de centrale bank kan ondermijnen". De wetswijzigingen zijn in strijd met de Europese wetgeving, stelt de centrale bank in Frankfurt. De president van de Hongaarse centrale bank heeft zelf ook al in een interview gezegd dat de wet neerkomt op "een bijna totale overname" van zijn instituut.

De kwestie over de centrale bank bemoeilijkt de onderhandelingen van Hongarije met de Europese Unie en het IMF. Hongarije heeft 15 tot 20 miljard euro hulp aangevraagd omdat investeerders geen staatsleningen meer willen kopen van dat land.

Junkstatus

De situatie wordt langzamerhand nijpender. Kredietbeoordelaar Standard and Poor's heeft de rating van Hongarije gisteren verlaagd naar junkstatus. Moody's had dat in november ook al gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl