NOS NieuwsAangepast

Juppé wil Frans-Turkse ruzie sussen

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé heeft sussende woorden gesproken tegenover Turkije. Turkije verbrak vandaag alle officiële contacten met Frankrijk. Dat was een reactie op het wetsvoorstel dat het Franse parlement heeft aangenomen waarin staat dat het ontkennen van de genocide op de Armeniërs begin vorige eeuw strafbaar is.

Minister Juppé vindt het jammer dat Turkije de ambassadeur uit Parijs heeft teruggetrokken. Hij roept de Turken op niet te heftig te reageren.

Behalve het terughalen van de ambassadeur heeft Turkije ook alle militaire samenwerkingen stopgezet en mogen Franse militaire vliegtuigen en schepen geen gebruik meer maken van Turkse vliegvelden en havens.

Volgens Franse media was Juppé tegen het wetsvoorstel en heeft hij er ruzie over gemaakt met president Sarkozy.

'Onherstelbare schade'

De Turkse premier Erdogan zei in ongemeen felle bewoordingen dat er "onherstelbare schade" is aan de betrekkingen tussen de twee landen. Hij denkt dat president Sarkozy met de nieuwe wet de stemmen wil winnen van de 400.000 in Frankrijk wonende Armeniërs. "Dit is politiek gebaseerd op racisme, discriminatie en xenofobie. Hier wordt turkofobie en islamofobie gebruikt om stemmen te winnen. Het roept niet alleen vragen op over Frankrijk, maar over heel Europa."

In de nadagen van de Eerste Wereldoorlog kwamen vele honderdduizenden Armenen om bij het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Volgens de regering in Ankara zijn er tijdens en na de Eerste Wereldoorlog Armeniërs gedood in Turkije, maar is er van genocide geen sprake.

Volgens de Turken waren de Armenen niet de enige groep die in de verdrukking kwam in die chaotische tijd. Maar de Armenen stellen dat het om een stelselmatige volkerenmoord door de Turken ging.

Celstraf

Frankrijk erkende in 2001 officieel dat het om een genocide ging, maar stelde ontkenning ervan niet strafbaar, zoals bij de holocaust wel het geval is. Onder de nieuwe wet kunnen overtreders een jaar cel of een boete van 45.000 euro krijgen.

Het voorstel dat nu is aangenomen door de Nationale Assemblée, moet nog naar de Senaat. Het is niet duidelijk of het daar ook voldoende stemmen zal krijgen. Een soortgelijk voorstel sneuvelde daar eerder dit jaar nog.

Demonstratie

Vandaag werd door enkele duizenden Turken geprotesteerd bij de Nationale Assemblée. De politie zette extra mensen in om te voorkomen dat de demonstranten het debat zouden verstoren.

De wet is ingediend door de partij van president Sarkozy. Turkije beschuldigt hem van een goedkope actie om kiezers te paaien onder de 500.000 Fransen van Armeense afkomst. Volgend jaar wil Sarkozy herkozen worden als president.

De Turkse premier Erdogan raadde Frankrijk aan de eigen geschiedenis beter te bestuderen. "Wie genocide wil zien, moet eens in zijn eigen bloedige geschiedenis duiken", zei hij, refererend aan bijvoorbeeld de keiharde manier waarop Frankrijk de Algerijnse vrijheidsstrijders bevocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl