NOS NieuwsAangepast

Meer journalisten gedood in 2011

2011 was een bijzonder gevaarlijk jaar voor journalisten. Er werden meer verslaggevers gedood, lastig gevallen en gearresteerd dan vorig jaar, berekende de organisatie Journalisten Zonder Grenzen.

Dit jaar werden 66 journalisten gedood, dat zijn er negen meer dan vorig jaar. 1044 verslaggevers werden opgepakt, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010. Bijna 2000 journalisten werden fysiek mishandeld of bedreigd.

Net als vorig jaar was Pakistan het gevaarlijkste land om te werken. Daar kwamen tien journalisten om.

Arabische Lente

De stijging houdt verband met de onrust in de Arabische Wereld. In het Midden-Oosten kwamen 20 journalisten om het leven, twee keer meer dan vorig jaar.

Onder de doden waren ook World Press Foto-winnaar Tim Hetherington, die in de Libische stad Misrata sneuvelde en de Libische journalist Mohammed Nabbous, die ook enkele keren voor de NOS verslag deed vanuit Benghazi.

In Zuid-Amerika werden evenveel verslaggevers gedood. Daar waren er vooral criminele bendes verantwoordelijk voor.

In de recente geschiedenis was 2007 het dodelijkste jaar voor journalisten. Toen werden er 86 verslaggevers gedood vanwege hun werk.

Bloggers gedood

Vooral in landen als Griekenland, Wit-Rusland, Chili en de VS, waar veel straatprotesten waren, nam het aantal arrestaties onder journalisten toe. Daarnaast blijven landen als China, Iran en Eritrea systematisch journalisten oppakken.

De belangenorganisatie vraagt ook aandacht voor het lot van burgerjournalisten, die dit jaar veelvuldig verslag deden van de opstanden in de Arabische wereld en elders. 199 bloggers werden opgepakt, vijf werden gedood.

Onder de doden waren ook drie bloggers die via internet verslag deden over de Mexicaanse drugsoorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl