Compleet Mexicaans politiekorps vervangen

In de Mexicaanse stad Veracruz wordt het volledige politiekorps vervangen. Het gaat om 800 politieagenten en 300 administratieve medewerkers, die per direct ontslagen zijn.

De autoriteiten hebben besloten dat het leger de taken overneemt omdat de politie door en door corrupt zou zijn. De militairen blijven totdat een nieuw korps is getraind.

Van de plaatselijke overheid mogen de ontslagen agenten wel weer solliciteren op hun baan, maar daarbij zullen striktere maatstaven worden gehanteerd.

Drugsoorlog

De kuststad Veracruz wordt geteisterd door geweld en corruptie. Het beruchte Zetas-drugskartel voert er een gewelddadige strijd met de concurrerende Golf- en Sinaloa-kartels.

De afgelopen maanden werden tientallen lijken gevonden, onder meer in september, toen 35 lichamen gevonden werden aangetroffen in twee verlaten vrachtwagens bij een winkelcentrum.

De 2400 militairen moeten de orde in Veracruz de komende tijd herstellen.

Doorlichten

Het is niet voor het eerst dat een Mexicaans politiekorps in zijn geheel wordt vervangen. Ook in de grensstad Ciudad Juarez en provinciehoofdstad Xalapa gebeurde dat, maar daar werd het werk overgenomen door andere agenten.

Na klachten dat agenten zouden samenwerken met de drugskartels heeft de Mexicaanse president Calderon bevolen alle 460.000 agenten door te lichten. Ook heeft hij 250 miljoen euro vrijgemaakt om agenten te trainen en beter uit te rusten.

De drugsoorlog heeft de afgelopen vijf jaar al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl