NOS NieuwsAangepast

Belager AZ-keeper had stadionverbod

De 19-jarige man die gisteravond in de Amsterdam Arena doelman Esteban van AZ aanviel, had een stadionverbod. Hij had helemaal niet in het stadion mogen zitten, zo heeft de financieel directeur van Ajax, Jeroen Slop, gezegd. Waarom de man het stadionverbod heeft gekregen, is niet duidelijk.

Slop denkt dat de hooligan een toegangskaart van iemand anders heeft gebruikt. Er zijn gisteren wel identiteitscontroles gehouden, maar in het vak waar de fan zat, gebeurde dat alleen steekproefsgewijs.

De man zit vast op verdenking van mishandeling. De recherche zal hem vandaag verhoren om te achterhalen wat zijn motief was. De aanvaller was tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ waarschijnlijk onder invloed van alcohol.

Schoppen

De wedstrijd werd stilgelegd nadat de Ajaxfan in de 37ste minuut het veld op was gestormd en de AZ-doelman had belaagd. Die wist de man af te weren, maar schopte nog twee keer op de belager in toen die op de grond lag.

Scheidsrechter Nijhuis deelde daarop een rode kaart uit aan de keeper. Volgens de arbiter moest dat volgens het reglement, omdat Esteban geweld op de mat had gebruikt.

AZ-trainer Verbeek haalde vervolgens zijn spelers van het veld. Volgens hem voelde zijn elftal zich niet meer veilig na het incident.

Opstelten

Minister Opstelten geeft AZ-trainer Verbeek gelijk dat hij gisteren zijn spelers van het veld haalde na het incident in de bekerwedstrijd Ajax-AZ. Hij zegt dat hij er warme gevoelens van kreeg dat de trainer meteen ingreep.

Opstelten noemt het incident met Esteban "bij de beesten af". Hij benadrukt dat hij als voetballiefhebber spreekt, omdat hij als minister nu niet aan zet is.

Gearresteerd

Na de wedstrijd was het bij de Arena enige tijd onrustig. De Mobiele Eenheid voerde charges uit en gebruikte het waterkanon.

Ajax-fans waren teleurgesteld dat de wedstrijd werd afgeblazen na de schoppartij en het vertrek van AZ. De politie meldt dat 26 mensen zijn gearresteerd, vooral voor openlijke geweldpleging en het afsteken van zwaar vuurwerk. Rond 23.00 uur was de rust weergekeerd bij het stadion.

Toen de wedstrijd werd stilgelegd, stond het 1-0 voor Ajax. Het is nog niet bekend wat de KNVB verder met de wedstrijd gaat doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl