NOS VoetbalAangepast

Nijhuis: "Ik kon niet anders"

"Ik kon niet anders dan de regels uitvoeren", was de reactie van arbiter Bas Nijhuis na het staken van het duel Ajax-AZ.

In de 37ste minuut van de eerste helft kwam een toeschouwer het veld op en belaagde AZ-doelman Esteban.

Daarop werkte de keeper de man tegen de grond en raakte hem met twee trapbewegingen. Nijhuis besloot na kort overleg een rode kaart te geven voor die laatste handelingen. "Ik begrijp dat Esteban zich verweert, maar hij liep naar hem toe en trapte meermalen op hem in. Hij had ook weg kunnen lopen. Ik kan niet anders dan de regels uitvoeren."

Van slag

In het AZ-kamp reageerde men aangeslagen. "Iedereen was van slag, het was een te beladen situatie", gaf Toon Gerbrands, de algemeen directeur van AZ, de sfeer weer. "Er is overleg geweest met Ajax en Bert van Oostveen van de KNVB. De veiligheid van onze spelers was in het geding. Ook van Ajax-zijde was er begrip voor ons besluit."

Ook Earnest Stewart, directeur voetbalzaken, zei dat de spelers van AZ niet meer verder wilden. "Ze voelden zich niet meer veilig. Ze zeiden: we gaan naar huis. Wat hier gebeurt hoort niet op een veld thuis." Over de rode kaart voor Esteban sprak hij zich niet uit. "We horen wel hoe de KNVB daarover denkt."

"Waanzin"

"Waanzin", oordeelde interim-directeur Danny Blind van Ajax over het onverkwikkelijke tafereel in de Arena. "Dit is dramatisch. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt. AZ was duidelijk. De spelers voelden zich niet meer veilig. Wat moet je erover zeggen? Dit is een groot dieptepunt."

Ajax-trainer Frank de Boer had wel enig begrip voor de houding van AZ. "Ik weet niet wat ik zou doen. Iedereen reageert weer anders. Misschien had ik hetzelfde gedaan, dat weet ik niet. Maar in de emotie snap ik het wel."

Excuses van Ajax

Financieel directeur Jeroen Slop bood namens Ajax excuses aan de gasten aan. Hij verzekerde dat Estebans belager, een negentienjarige met drank op, "bij Ajax nooit meer aan seizoenkaart zal krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl