NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing tegen extra bezuinigen

Oud-politici Wim Kok, Ruud Lubbers en Frits Bolkestein waarschuwen voor nieuwe bezuinigingen. In Nieuwsuur wezen ze er gedrieën op dat extra bezuinigen riskant is voor de economie.

Volgens VVD-coryfee Bolkestein kunnen bezuinigingen leiden tot een verdieping van de recessie. "Je moet je afvragen of verder bezuinigen een goed idee is", stelde Bolkestein. "Dat kan een recessie verder verscherpen."

Van de crisis van de jaren 30 moeten we volgens Bolkestein leren dat protectionisme en te radicale bezuinigingen gevaarlijk kunnen zijn.

Hervormingen

Voormalig premier Kok gaf aan dat het moeilijk is om tegen andere landen te zeggen dat ze orde op zaken moeten stellen, om vervolgens zelf niets te doen. "Maar je moet niet overdrijven door alleen de boekhoudregels te volgen."

Besparingen moeten volgens hem vooral samengaan met hervormingen die de economie sterker maken. "Daarbij mogen geen taboes bestaan."

Anders

Ook ex-premier Lubbers waarschuwde voor de gevolgen van een nog diepere sanering. Volgens hem is het belangrijker om het juiste klimaat te scheppen voor economische groei. "Bijvoorbeeld door erop toe te zien dat het goedkope geld van de Europese Centrale Bank zich vertaalt in goedkopere leningen voor consumenten en bedrijven."

Lubbers benadrukte dat de situatie nu anders is dan in de jaren 80, toen onder zijn leiding fors werd bezuinigd. Toen ging het om het hervormen van de welvaartsstaat. Dat is nu niet meer nodig, nu hebben we activering nodig, zei de oud-premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl