Ajax-AZ gestaakt na bizar incident

Het bekerduel Ajax-AZ is na een bizar incident stilgelegd bij een 1-0 stand voor de thuisclub.

Na 36 minuten spelen werd AZ-doelman Esteban belaagd door een toeschouwer, die de keeper van achteren probeerde te trappen. Esteban weerde de belager af en gaf hem twee trappen.

Daarop besloot arbiter Bas Nijhuis, conform de spelregels, Esteban de rode kaart te geven. Coach Gertjan Verbeek van AZ sommeerde vervolgens zijn spelers het veld te verlaten. AZ weigerde de wedstrijd te hervatten. "De spelers voelden zich niet meer veilig", stelde directeur voetbalzaken Earnest Stewart na afloop. Daarop besloot Nijhuis de wedstrijd definitief te staken.

Ajax was in de achtste minuut op een 1-0 voorsprong gekomen door een treffer van Gregory van der Wiel.

Regel 12

Scheidsrechter Nijhuis legde uit rood te hebben getrokken op grond van regel 12: gewelddadige handeling door de doelman. KNVB-directeur Bert van Oostveen wilde achteraf niet vooruitlopen op wat er nu gebeurt. "Ik ga de aanklager niet voor de voeten lopen. Die moet nu eerst bepalen of er sprake is van schuld en rapporteren."

Er zijn volgens de KNVB drie scenario's: de wedstrijd uitspelen vanaf de 37ste minuut bij de stand 1-0, het duel over laten spelen of de bereikte stand aanmerken als eindstand.

Aangifte

Esteban heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie van zware mishandeling. Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, legt uit hoe de supporter het veld op heeft kunnen komen. "Ook onze noordelijke zijde van het stadion heeft een gracht. We hebben daar echter een podium overheen gelegd. Zo kunnen invalide mensen ook het duel bekijken."

Dat is waarschijnlijk de route van de supporter geweest. Maar volgens Slop had hij daar gewoon tegen gehouden moeten worden. "Er waren voldoende stewards die voor de noordelijke tribune konden gaan staan."