NOS NieuwsAangepast

Eten ziekenhuiskantines te zout

Werknemers in de gezondheidszorg krijgen in hun bedrijfskantines veel te zout eten voorgeschoteld.

Dat stellen wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam na een rondgang langs kantines van zestien ziekenhuizen, de Gezondheidsraad, het Ministerie van Volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit. Ze onderzochten het zoutgehalte van de bestelde warme lunches, zoals soep, aardappels, vlees en groente.

De onderzoekers schatten dat medewerkers op een zoutopname van meer dan 15 gram per dag komen, als ze in de bedrijfskantines lunchen. Ze hebben daarmee 20 tot 30 procent meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen die zich wel houden aan de norm van maximaal 6 gram zout per dag.

Hoge bloeddruk

De wetenschappers kwamen op het idee van het onderzoek toen bleek dat medewerkers van het AMC, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met een hoge bloeddruk, in hun kantine erg zout eten kregen. Te zout eten is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk.

Ze besloten uit te zoeken hoe zout het eten is dat gezondheidsmedewerkers die voedingsadviezen geven krijgen voorgezet.

Voorbeeldfunctie

"Ze hebben een voorbeeldfunctie. Je zou verwachten dat juist bij deze instellingen het wel goed zit," zegt Lizzy Brewster, één van de onderzoekers.

Het onderzoek onderstreept de noodzaak om ook in restaurants maaltijden te voorzien van labels met voedingsinformatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl