NOS NieuwsAangepast

Scholieren betogen op Museumplein

Ruim duizend middelbare scholieren hebben op het Museumplein in Amsterdam betoogd tegen de 1040-urennorm. De actie was een initiatief van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

De protesterende jongeren hadden spandoeken bij zich met teksten als 'ik ben geen kip' en 'ophok fok op'. Negen demonstranten werden gearresteerd voor het gooien van vuurwerk.

De opkomst was lager dan het LAKS had gehoopt. Vooraf zei de organisatie te rekenen op tussen de 5000 en 10.000 scholieren.

Norm

Minister Van Bijsterveldt wil dat leerlingen in het eerste en tweede jaar minimaal 1040 uur les krijgen. Nu is de norm duizend uur. De Tweede Kamer is al akkoord met het plan; de Eerste Kamer moet er nog over stemmen.

De minister begrijpt niet waarom er wordt betoogd. Volgens haar gaan leerlingen er juist op vooruit. De urennorm geldt alleen in de eerste twee jaar in plaats van drie jaar nu, de leerlingen krijgen inspraak in de kwaliteit van het onderwijs en scholen moeten meer maatregelen nemen als er lessen uitvallen, zegt ze.

Scholen en leraren zijn tegen de urennorm. CNV Onderwijs zegt dat een school geen oppascentrale is en leraren geen toezichthouders zijn. Leerlingen verwachten dat ze wel in de klas moeten zitten, maar dat ze geen les krijgen. Ze spreken daarom van 'ophok-uren'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl