NOS NieuwsAangepast

Kunstenaars eisen overgangsregeling

De vakbond FNV Kiem en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK), stappen naar de rechter om een overgangsregeling af te dwingen.

Het kabinet wil de WWIK, de Wet Werk en Inkomen voor Kunstenaars, per 1 januari 2012 afschaffen. De Eerste Kamer besloot gisteravond dat er geen overgangsregeling hoeft te komen voor de jonge kunstenaars die van de regeling gebruik maken.

De WWIK steunt kunstenaars bij het opbouwen van een zelfstandige beroepspraktijk. Zij hebben 48 maanden recht op 70 procent van een bijstandsuitkering als zij een stijgend inkomen weten te vergaren uit hun kunst. Ze mogen bijverdienen tot een totaal van 125 procent van het bijstandsniveau.

Rechtszekerheid

Volgens de organisaties moet er wel een overgangsregeling komen. Het zou in strijd zijn met het rechtszekerheidsbeginsel dat een regeling waar je 48 maanden recht op hebt, bijvoorbeeld na 10 maanden wordt afgeschaft. Dat willen ze nu via de rechter afdwingen.

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken vindt dat de kunstenaars lang genoeg van tevoren op de hoogte zijn gesteld om hun handelen aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl