Zorgen in gezinnen over bijstand
Het besluit van de Eerste Kamer om akkoord te gaan met de plannen voor een strengere bijstand, is op veel plaatsen met zorg ontvangen: bij de linkse oppositie en in het CDA, maar ook in Nederlandse huishoudens.
Een aantal mensen reageerde op een oproep op nos.nl en zette de gevolgen voor hun inkomen op een rij.
Zo maakt een moeder met een thuiswonende dochter zich grote zorgen. Ze heeft een bijstandsuitkering, haar dochter heeft net werk gevonden. "Zij zal niet al te veel gaan verdienen, maar als ze mij moet gaan onderhouden, kan ze niet meer sparen voor een eigen huisje of deelnemen aan haar liefhebberijen. Als deze regeling er doorkomt, zal zij niet veel overhouden voor zichzelf. Ze betaalde altijd gewoon kostgeld, maar dat wordt nu omgekeerd dus. We zullen het niet meer redden dan."
Belastingaftrek
Een moeder met een thuiswonende zoon vertelt: "Als de plannen doorgaan, zal mijn zoon genoodzaakt zijn met spoed een woning te vinden. Anders zal hij zijn volledige salaris aan het huishouden kwijt zijn en raak ik mijn gehele uitkering kwijt. Wat ik vreemd vind, is dat staatssecretaris De Krom het elke keer heeft over een stapeling van uitkeringen. In mijn geval is dat helemaal niet aan de orde. Er is één bijstandsuitkering en één salaris." Ze voegt eraan toe: "Ik wil dolgraag werken. Maar de dames en heren werkgevers zitten niet op mij te wachten. Ik ben met mijn 48 jaar gewoon te oud."
Een echtpaar met een zoon die met behoud van uitkering werkervaring opdoet, verwacht dat de veranderingen geen besparingen zullen opleveren. "Als de nieuwe wet ingaat, zou onze zoon geen uitkering meer krijgen. Waarom zou hij dat dan nog doen? Nog los van het feit dat mocht hij uiteindelijk niet aan het werk komen, wij jarenlang voor zijn onderhoud moeten opdraaien. Net nu de belastingaftrek voor levensonderhoud van kinderen verlaagd is van 30 naar 21 jaar. Er zit voor hem dus niets anders op dan zelfstandig te gaan wonen. Dat zorgt dus absoluut niet voor een bezuiniging."
Gezinsvervangend tehuis
Een vader en moeder die beide arbeidsongeschikt zijn, hebben een werkende zoon en een dochter thuis met een bijstandsuitkering. "We zien het ervan komen dat mijn dochter haar uitkering verliest. Het is toch te zot voor woorden dat mijn vrouw en ik onze dochter van 25 moeten onderhouden. Ze heeft dan geen toekomst meer, omdat ze volledig van ons afhankelijk is. Ze kan het financieel niet opbrengen om zelfstandig te wonen, maar toch moet ze eigenlijk het huis uit. Mensen met een bijstandsuitkering hebben het al niet zo breed en nu willen ze dat ook nog afpakken."
Een echtpaar van 70 en 72 met twee schizofrene kinderen van 40 en 42 schrijft: "Als staatssecretaris de Krom zijn zin krijgt en wij van één uitkering moeten rondkomen, zijn wij verplicht onze kinderen op te laten nemen in een gezinsvervangend tehuis of elders, daar het dan niet meer mogelijk is om in ons eigen huis te blijven wonen. Onze zoon en dochter hebben nu beiden een eigen onderkomen en kunnen zo een redelijk leven hebben."