NOS NieuwsAangepast

FNV: staking in voortgezet onderwijs

Ook Abvakabo FNV roept zijn leden in het voortgezet onderwijs op om op 9 januari het werk neer te leggen. De kleine bond Leraren in Actie deed dat al eerder.

De actie op de eerste schooldag van het nieuwe jaar is een protest tegen de verhoging van het aantal lesuren van 1000 naar 1040 en tegen het inkorten van de zomervakantie. Ook wil minister Van Bijsterveldt werktijden en vakantiedagen van leraren vastleggen.

Volgens Abvakabo is het voornemen van de minister in strijd met een besluit uit 2009, toen er geen geld was voor meer uren. "In plaats daarvan werd afgesproken dat de leerlingen 1000 kwalitatief goede onderwijsuren zouden krijgen. Nu bestaat dus opnieuw het plan de lesuren te verhogen, terwijl er nog steeds geen budget voor wordt vrijgemaakt."

Nieuwe wensen

Voor de bonden zijn de plannen van de minister onaanvaardbaar. Met de staking willen ze dat duidelijk maken aan de Eerste Kamer, die begin volgend jaar over de plannen stemt.

"Met elke kabinetswijziging krijgt het onderwijs weer te maken met nieuw beleid en nieuwe wensen, zonder dat goed is nagedacht over de consequenties", zegt Gijsbert Boggia van de Abvakabo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl