NOS NieuwsAangepast

'Leger Noord-Korea steunt Kim Jong-un'

Volgens een goed ingelichte bron van persbureau Reuters hebben de generaals trouw gezworen aan Kim Jong-un, zoon van de overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Daarmee lijkt zijn machtspositie te zijn verstevigd.

Betrouwbaar nieuws uit Noord-Korea is schaars, maar er zijn tal van aanwijzingen dat Kim Jong-un zijn vader zal opvolgen. Eerder al toonde de staatstelevisie beelden van Kim Jong-un bij het opgebaarde lichaam van zijn vader. Ook meldde het officiële persbureau dat Kim Jong-un een delegatie buitenlanders had ontvangen, zonder er overigens bij te zeggen uit welke landen die buitenlandse gasten kwamen. Bovendien roepen de staatsmedia de bevolking op Kim Jong-un te steunen.

Spanning

Voorlopig lijkt de opvolging rustig te verlopen. De buurlanden volgen de gebeurtenissen in het geïsoleerde Noord-Korea op de voet.

Het leger is in hoogste staat van paraatheid gebracht. Militaire eenheden die op oefening waren, zijn teruggekeerd naar hun bases. Aan de grens met China heeft de Noord-Koreaanse grenspolitie laten weten te schieten op iedereen met een camera.

Noord-Korea zou maandag een raket hebben afgevuurd, als waarschuwing aan de Verenigde Staten. Bronnen binnen de inlichtingendiensten van Zuid-Korea hebben geen grote troepenverplaatsingen waargenomen.

Machtsdeling?

Zelfs al heeft het leger trouw gezworen aan Kim Jong-un, zijn positie is volgens dezelfde welingelichte bron van persbureau Reuters nog lang niet zo stevig als die van zijn vader. Kim Jon-un is voor zover bekend 28 jaar oud en onervaren. Hij werd pas vorig jaar naar voren geschoven door zijn vader.

Kim Jong-un staat volgens de anonieme bron alleen maar aan het hoofd van een groep machthebbers. Zijn oom Jang Son-thaek en diens vrouw Kim Kyong-hui, een zus van Kim Jong-il, zouden de macht met hem delen. Ook de belangrijkste generaal van het land, Ri Yong-ho zou deel uitmaken van het collectief van nieuwe machthebbers.

Als die berichten waar zijn, is het de eerste keer sinds 1948 dat de macht in Noord-Korea niet in handen is van één enkele persoon. Het zou betekenen dat Kim Jong-un in ieder geval voorlopig minder macht heeft dan zijn vader en opa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl