NOS NieuwsAangepast

Tekort Groninger Museum veel groter

De financiële problemen van het Groninger Museum zijn veel groter dan werd gedacht. Er is een tekort van 4,2 miljoen euro, is bekendgemaakt op een persconferentie. Aanvankelijk werd uitgegaan van een tekort van 1,1 miljoen euro.

Naar aanleiding van de financiële problemen stapt een deel van de raad van bestuur, onder wie voormalig topman Jan Houwert van Wegener en oud-politica Hedy d'Ancona, op. Vorige week werd al bekend dat directeur Kees van Twist het veld ruimt. Ook als artistiek leider stapt hij op. Verschillende fracties in de gemeenteraad hebben dinsdag gezegd dat ze de subsidie aan het museum willen stoppen als Van Twist aanblijft.

Verder verdwijnen er bij het museum zeven van de 47 arbeidsplaatsen en gaat de instelling meer samenwerken met andere musea. Tentoonstellingen waarvoor stukken van ver gehaald moeten worden, zullen niet meer worden georganiseerd.

Faillissement

George Verberg, sinds kort zakelijk directeur van het museum, heeft de schulden in kaart gebracht. Volgens hem zijn die vanaf 1999 opgebouwd. Het museum heeft door de jaren heen meerdere leningen afgesloten. Ook de kosten van de verbouwing van het museum vorig jaar, 6,5 miljoen euro, waren veel hoger dan geraamd.

Door de economische crisis heeft het museum meer moeite om fondsen aan te boren en lenen banken minder makkelijk geld uit. Daardoor verkeert het museum nu in acute betalingsproblemen. Er is op korte termijn 1 miljoen euro nodig om een faillissement af te wenden.

De gemeente en de provincie Groningen springen bij. Een subsidie van 600.000 euro, die voor komend jaar was toegezegd, wordt nu al uitbetaald. Er is nog geen extra geld toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl