NOS NieuwsAangepast

Franse borstimplantaten mogelijk kankerverwekkend

Zo'n 30.000 Franse vrouwen moeten mogelijk hun borstimplantaten laten verwijderen. De implantaten van het bedrijf Poly Implant Prothese (PIP) zouden risico's opleveren voor de gezondheid. Dat schrijft de Franse krant Libération. De implantaten zouden snel scheuren door een ongeautoriseerde soort siliconengel.

Acht vrouwen zouden door de implantaten kanker hebben gekregen, voornamelijk borstkanker. Een negende is zelfs overleden. Daarnaast hebben meer dan 2000 vrouwen geklaagd over de implantaten. De Franse autoriteiten beslissen deze week of de vrouwen worden teruggeroepen.

Eerdere berichten dat die beslissing al zou zijn genomen, kloppen niet.

Goedkoop

PIP werd vorig jaar gesloten en de producten van het bedrijf gingen in de ban door de problemen met de implantaten. Sindsdien zijn al 523 implantaten van PIP verwijderd. De Franse politie doet onderzoek naar de kwestie.

De implantaten van PIP waren relatief zeer goedkoop. Het product werd ook geëxporteerd. Alleen al in Groot-Brittannië zouden 50.000 vrouwen deze implantaten hebben. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is het PIP-implantaat in Nederland slechts sporadisch gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl