NOS NieuwsAangepast

27 club voor popsterren onzin

Het idee dat opvallend veel popsterren op hun 27ste overlijden, blijkt niet te kloppen. Hoofdredacteur Peter de Leeuw van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zocht uit dat er niet een bepaalde risicoleeftijd voor artiesten bestaat.

Wel concludeerde De Leeuw dat popartiesten een grotere kans hebben om vroeg te overlijden dan gewone burgers. De kans op een vroege dood is een factor twee tot drie keer hoger.

27 Club

Na de dood van Amy Winehouse dook de term 27 Club weer op, voor popsterren die net als zij op hun 27ste waren gestorven. Naast Winehouse waren dat bijvoorbeeld Jimi Hendrix, Jim Morrison en Kurt Cobain.

Volgens De Leeuw klopt het wel dat popsterren relatief jong sterven, maar piekt de sterfte van Amerikaanse popsterren op een leeftijd van 41. Europese artiesten zitten op 35.

Ouder

De doodsoorzaak is in Europa vaak een overdosis drugs of alcohol. In de VS sterven artiesten juist vaak aan kanker of een hart- of vaatziekte. Ook komen ongelukken relatief vaak voor (20 procent in de VS, 14 procent in Europa).

Overigens ontdekt De Leeuw ook goed nieuws: het is de trend dat popsterren steeds ouder worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl