NOS NieuwsAangepast

Doden 2011 nog eenmaal herdacht

In het jaaroverzicht 'Over de Doden 2011' staat de NOS vanavond stil bij bekende en minder bekende mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. De uitzending begint om 20.30 uur op Nederland 1.

Bekende persoonlijkheden als Willem Duys, Johnny Kraaijkamp, Rijk de Gooyer, Albert Heijn, Steve Jobs, Amy Winehouse, Harry Muskee, Hella Haasse, Coen Moulijn, Liz Taylor en Václav Havel worden geëerd aan de hand van lang niet altijd bekende televisiebeelden. Ook wordt er teruggeblikt op het leven van enkele onbekende Nederlanders die iets bijzonders betekend hebben voor hun omgeving.

Pacemaker

Verder is er aandacht voor uitvinders die ons iets nagelaten hebben waar we misschien niet dagelijks bij stilstaan, maar waar we in praktijk wel veel aan hebben. Zo redde Wilson Greatbatch (92) met zijn soldeerbout het leven van miljoenen mensen door de pacemaker uit te vinden. Ron Hickman (78) werd rijk met zijn uitvinding van de workmate.

De sportwereld raakte enkele prominente namen kwijt, onder wie keeper Jan van Beveren (63), oud-wereldkampioen sprint Jan Derksen (92), oud-voetbalcoach Wiel Coerver (87), oud-wereldkampioen boksen Joe Frazier (65) en honkballer Greg Halman (24) die tijdens een ruzie met zijn broer wordt neergestoken. Rotterdam betreurde natuurlijk de dood van oud-Feijenoorder Coun Moulijn.

We namen dit jaar afscheid van een paar grote ondernemers, die hun naam verbonden aan een product, zoals beddenman Leo Auping, Han Peijenburg (van de ontbijtkoek) en Jaap Blokker, de man achter de gewoonste winkel van Nederland.

Arabische lente

Tussen alle bekende namen ook de naam van Mohamed Bouazizi, de Tunesische fruitverkoper die zich uit protest tegen onderdrukking in brand stak en overleed. Zijn dood markeert het begin van de opstand in de Arabische wereld.

Ook een aantal wereldberoemde dieren haalde het nieuws door hun dood. Zo was er de tragische dood van Knut (4), de ijsbeer in de Zoo van Berlijn, het paard Hickstead (15), de olympisch kampioen die sterft na een wereldbekerwedstrijd, en Heidi (3), de schele buidelrat met een facebookpagina met 341.000 vrienden, die een topattractie was in de dierentuin van Leipzig.

NOS Over de Doden Jaaroverzicht 2011: 29 december, 20.30 - 21.30 uur, Nederland 1 01 januari, 17.00 - 18.00 uur, Nederland 1 (herhaling)

Bekijk ook de tijdlijn 'Overleden in 2011'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl