NOS NieuwsAangepast

Politieke situatie Irak steeds nijpender

Een dag na het vertrek van de laatste Amerikaanse militairen is de Iraakse regering in de grootste politieke crisis beland tot nu toe. Het arrestatiebevel van de Iraakse vicepresident lijkt een voorbode van een openlijke, harde machtsstrijd tussen sjiiten en soennieten.

De soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi ontkende vandaag alle aantijgingen tegen hem. Hij werd gisteren beschuldigd van terrorisme. Hij zou een doodseskader leiden, dat moorden en bomaanslagen pleegt op regeringsfunctionarissen en de politie. Hashemi zou onder meer de sji'itische premier al-Maliki hebben willen vermoorden.

Bodyguards

De beschuldiging werd ondersteund door getuigenverklaringen van een paar voormalige bodyguards van de vicepresident. Zij vertelden op tv dat ze door hem werden betaald om moorden te plegen. Maar volgens Hashemi is hij erin geluisd en zijn die beschuldigingen "verzonnen".

De vicepresident zei dit op een persconferentie in de Koerdische stad Arbil, waar hij zondag heen ging nadat duidelijk was geworden dat het arrestatiebevel eraan kwam. In het semi-autonome Koerdistan is hij buiten bereik van de veiligheidstroepen die onder bevel staan van de centrale regering in Bagdad. Het is onduidelijk of en wanneer hij teruggaat naar de hoofdstad.

In een reactie op het arrestatiebevel besloten de soennitische partijen in de coalitieregering het kabinet te boycotten. Bij de laatste verkiezingen kreeg het soennitische blok Iraqiya de meeste stemmen, maar wisten de sjiiten de meeste kabinetsposten te krijgen, plus het premierschap.

Kwetsbare periode

Twee politieke kopstukken in Irak, president Talabani en de voorzitter van het parlement, uitten voorzichtig hun zorgen over het arrestatiebevel. Talabani zei "verrast" te zijn. "Haastige beslissingen en mededelingen in de media maken het moeilijker politieke oplossingen te bereiken die nodig zijn in deze kwetsbare periode in de Iraakse geschiedenis", aldus de president. De koerd treedt regelmatig op als bemiddelaar tussen sjiiten en soennieten in de Iraakse politiek.

Veel sjiiten zien soennieten nog steeds als verlengstuk van de verdreven dictator Saddam Hussein. De relatie tussen de twee groepen in de regering is sterk verslechterd de laatste maanden. Zo heeft premier Maliki het parlement gevraagd het vertrouwen op te zeggen in de soennitische vicepremier. Ook zijn de laatste tijd honderden mensen gearresteerd omdat ze tot de verboden Baath-partij van Saddam Hussein zouden behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl