NOS NieuwsAangepast

Senaat alsnog akkoord met strengere bijstand

De Eerste Kamer gaat alsnog akkoord met het kabinetsplan voor een strengere bijstand. Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken wil niet langer dat in een huishouden meer dan één uitkering binnenkomt en wil voortaan uitgaan van het gezinsinkomen.

Behalve de linkse oppositie maakte ook het CDA zich zorgen over de gevolgen van het plan. Ouders zouden hun uitkering kwijt kunnen raken als een volwassen inwonend kind gaat werken. De CDA-senatoren waren bang dat de kinderen daardoor juist niet meer aan het werk gaan of gedwongen worden eerder uit huis te gaan.

De Krom beloofde dat hij met de gemeenten gaat praten om werk meer lonend te maken, zonder dat hij iets verandert aan de uitgangspunten van zijn plan. Na de toezegging ging ook het CDA akkoord.

Overleg

CDA-senator Terpstra zei voor de wet te stemmen. "De KROM heeft een inspanningsverplichting gedaan om te gaan overleggen met de gemeenten. We kunnen hem niet vastpinnen op het resultaat. Hij heeft toegezegd ons binnen een half jaar te laten weten wat de uitkomst is."

"Als hij geen oplossing heeft, is het dan weer aan de Tweede Kamer om hem daarop aan te spreken", aldus de senator.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl