NOS NieuwsAangepast

Inkomens veel boeren in 2011 lager

Een groot deel van de boeren en tuinders heeft dit jaar te kampen met een daling van het inkomen. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) gingen melkveehouders er dit jaar in inkomen op vooruit, maar verdienden bijna alle andere groepen juist minder dan het jaar ervoor.

Voor de sector als geheel was 2011 een matig jaar, waarin de kosten van veevoer, energie en kunstmest flink stegen, constateert het LEI. De productiekosten stegen gemiddeld met 7 procent en de stijging van de prijzen met 2 procent bleef daar duidelijk bij achter.

EHEC

Vooral akkerbouwers, bloembollentelers en glasgroentetelers zagen hun inkomen zeer fors dalen. De akkerbouwers kampen door een groter aanbod vooral met veel lagere prijzen voor aardappelen en uien dan in 2010.

De forse inkomensachteruitgang van glasgroentetelers is vooral een gevolg van de crisis rond de EHEC-bacterie en de gestegen prijzen van energie. Veel ondernemers in die sector moeten interen op hun eigen vermogen en regelingen treffen om hun bedrijf voort te kunnen zetten.

Veevoer

Het LEI constateert verder een "gigantische" inkomensdaling voor houders van leghennen. Die achteruitgang wordt vooral toegeschreven aan de lagere eierprijzen en de hoge kosten van voer.

Melkveehouders kregen dit jaar opnieuw een betere prijs voor de melk. Hun inkomen komt dit jaar op een "goed niveau". Houders van melkgeiten daarentegen zien in het jaar na de Q-koorts hun inkomen nog niet stijgen. Ze kregen wel een hogere prijs voor de melk, maar de voerkosten stegen harder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl