NOS NieuwsAangepast

Londen presenteert nieuwe dubbeldekkers

In Londen is de opvolger van de iconische rode dubbeldekbus gepresenteerd. Burgemeester Boris Johnson kwam persoonlijk de nieuwe bus tonen aan de op Trafalgar Square verzamelde media.

De originele dubbeldekkers verdwenen in 2005 grotendeels uit het Londense verkeer. Ze waren te oud, voldeden niet meer aan milieunormen en waren nauwelijks toegankelijk voor rolstoelen. Alleen op twee historische lijnen in het hart van Londen bleven de oudjes rijden. Op alle andere routes werden voortaan reguliere bussen ingezet.

Veel Britten zagen de ondergang van die Routemaster echter als een groot verlies. De bus was evenzeer een symbool van Engeland geworden als Buckingham Palace of de Big Ben. De bussen reden al sinds 1956 rond door de Britse hoofdstad; op het hoogtepunt waren er meer dan 2700.

Trots

Johnson beloofde daarom dat er een nieuwe versie zou komen. Rood, met twee verdiepingen en het beroemde hop-on-platform, waar je een kaartje kon kopen bij een conducteur. Voor het nieuwe ontwerp werd 13 miljoen euro uitgetrokken.

De burgemeester zei vanmiddag erg trots te zijn op het nieuwe, ronde ontwerp. " Die ronde vorm herinnert aan al die iconen van Londen: de oude taxi's, de bolhoed. Dat staat voor veel mensen echt symbool voor Londen."

Bij de presentatie kondigde Johnson aan dat Arriva vanaf volgend jaar februari acht van de nieuwe exemplaren op een lijn tussen Victoria Station een Oost-Londen zal inzetten. Als de proef slaagt, zullen er nog eens honderden extra bussen gekocht worden.

'Te duur'

De oppositie in de gemeenteraad noemt het een egoproject van Johnson en vraagt zich hardop af of hier geld aan uitgegeven moet worden in een economische crisis. Bovendien kost de terugkeer van de conducteur jaarlijks 72.000 pond extra per bus.

Johnson stelt dat het geld banen in Groot-Brittannië creëert, in tegenstelling tot de huidige bussen, die uit Duitsland komen. " Dit is het nieuwe voorbeeld van Britse techniek en design. Ik weet zeker dat men hier net zo van gaat houden als van het oorspronkelijke ontwerp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl