NOS NieuwsAangepast

'Kim dictator van de ergste soort'

Kim Jong-il was "een dictator van de ergste soort". Dat zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een reactie op het overlijden van de Noord-Koreaanse leider.

Kim gunde de Noord-Koreaanse bevolking geen enkele vrijheid en zorgde voor aanhoudende spanningen in de regio, zei de minister. Rosenthal is net als andere regeringswoordvoerders bezorgd over wat er nu gaat gebeuren in Noord-Korea. Het land zegt dat het een kernwapen heeft.

Rosenthal hoopt daarom dat het overleg tussen Noord-Korea, de VS, China, Japan, Rusland en Zuid-Korea nieuw leven kan worden ingeblazen.

Zuid-Korea

De dood van Kim Jong-il zorgt ook voor nervositeit in Zuid-Korea. Meteen na het bekend worden van zijn overlijden werd de Nationale Veiligheidsraad bijeen geroepen. Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd in oorlog met elkaar.

Het Zuid-Koreaanse leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De beurs in Seoul daalde zo'n 5 procent. Ook andere Aziatische beurzen daalden flink.

De Zuid-Koreaanse president Lee heeft zijn landgenoten opgeroepen de kalmte te bewaren en gewoon door te gaan met het dagelijkse leven.

Obama

De Amerikaanse president Obama is vanochtend op de hoogte gebracht van het overlijden van de Noord-Koreaanse leider. De Verenigde Staten volgen de situatie op het Koreaanse schiereiland op de voet en er wordt overleg gevoerd met Zuid-Korea en Japan.

De laatste jaren probeerden de VS en andere landen Noord-Korea ervan te overtuigen het kernwapenprogramma op te geven. Het zeslanden-overleg dat daartoe moest leiden werd meerdere keren opgeschort en weer opgestart.

Japan

Premier Yoshihiko Noda van Japan heeft gezegd dat het land zich moet voorbereiden op onverwachte ontwikkelingen in Noord-Korea. Correspondent Kjeld Duits: "Noord-Korea is natuurlijk een buurland van Japan, dat al jarenlang zegt dat het Japan wil bombarderen. Er zijn in het verleden raketten over Japan heengezonden."

Vooralsnog zijn de Japanners erg terughoudend. Duits: "Men zegt dat men voorzichtig moet zijn, maar het leger is nog niet in paraatheid gebracht. Ze zijn heel erg bang voor Noord-Korea hier."

China

Een stuk beter is de relatie tussen Noord-Korea en China. Het land heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van Kim Jong-il. China noemt zijn dood betreurenswaardig.

"We zijn bedroefd over het overlijden van de leider van Noord-Korea. We willen onze condoleances overbrengen aan het volk van Noord-Korea", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen staatspersbureau Xinhua.

Keerpunt

De Britse minister Hague van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de komst van Kim Jong-un een keerpunt kan betekenen voor Noord-Korea. Hij riep de nieuwe leider op te erkennen dat samenwerking met de internationale gemeenschap het meeste perspectief biedt voor de bevolking van Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl