NOS NieuwsAangepast

Expositie roofdrukken Reve verboden

De Openbare Bibliotheek Amsterdam moet een expositie van zogeheten roofdrukken van Gerard Reve afblazen. Roofdrukken zijn herdrukken die zonder toestemming van de auteur of uitgever zijn uitgebracht.

De tentoonstelling met 200 tot 300 werken zou vanmiddag geopend worden tijdens een spaciale Reve-middag. Reves partner Joop Schafthuizen stapte naar de rechter, omdat er inbreuk zou worden gemaakt op de auteursrechten. De rechter is het met hem eens.

De boekjes die tentoongesteld zouden worden, kwamen volgens de Amsterdamse bibliotheek van een verzamelaar. De bibliotheek heeft ze in bruikleen gekregen.

'Uiterst curieus'

Directeur Van Velzen is teleurgesteld over de uitspraak: "Iedereen weet dat de roofdrukken bestaan, hiermee wordt dat een beetje ontkend. We hadden alleen de intentie de werken te laten zien".

Schafthuizen noemde de tentoonstelling gisteren een criminele daad. Hij vindt het "uiterst curieus" dat een gesubsidieerde instelling zich inlaat met illegale praktijken.

Van Velzen begrijpt de reactie van Schafthuizen niet. "We hebben geen enkele intentie om de werken te verduisteren of te verkopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl