NOS NieuwsAangepast

Eén jaar Arabische Lente

Het is precies een jaar geleden dat in Tunesië een jonge fruitverkoper, Mohammed Bouazizi, zichzelf in brand stak. Een actie die grote gevolgen heeft in de Arabische Wereld. Na zijn afstuderen kan Bouazizi geen werk vinden.

Om aan geld te komen verkoopt hij groente en fruit op straat. Totdat de politie zijn kraampje in beslag neemt, omdat hij geen vergunning heeft. Uit wanhoop en uit protest steekt hij zichzelf in brand.

De actie veroorzaakt een golf van protesten. Tunesiërs gaan de straat op uit woede over hun uitzichtloze situatie onder dictator Ben Ali.

Voorbeeld

Mohammed Bouazizi overlijdt op 4 januari 2011 aan zijn verwondingen. Tien dagen later verlaat president Ben Ali het land. Tunesië is vrij en wordt het voorbeeld voor andere Arabische landen, waaronder Egypte, Libië en Syrië.

"Deze beweging heeft toen zo'n enorme vlucht genomen. Dat kleine Tunesië, dat erin slaagde om een schijnbaar niet weg te krijgen dictator toch weg te jagen. Dat heeft inspiratie gegeven voor al die vervolgopstanden. Het is echt een model geworden", aldus Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige van instituut Clingendael.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl