'Nederland laks bij vervolging pedo's in buitenland'

Een 38-jarige man, die in 2004 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige, is onlangs gearresteerd in Cambodja op verdenking van vergelijkbare vergrijpen. Volgens kinderhulporganisatie Terre des Hommes is Nederland te laks bij de vervolging van pedofielen in het buitenland.

"Een goede uitwisseling van informatie tussen landen is een absolute voorwaarde om verdachten van seksuele misdrijven tegen kinderen succesvol te kunnen vervolgen", zegt de directeur van Terre des Hommes.

Na zijn veroordeling in Nederland zou de verdachte man in 2009 naar Cambodja zijn verhuisd. De autoriteiten daar zouden door Nederland niet zijn ingelicht over zijn veroordeling. Ook de recente arrestatie van de man zou voor Nederland geen reden zijn geweest om in actie te komen en contact te zoeken met politie en justitie in Cambodja, aldus Terre des Hommes.

Opvallend

Volgens Peter R. de Vries, die zondag in zijn tv-programma aandacht aan de zaak besteedt, heeft de man in Cambodja een kindertehuis opgezet, nadat hij was ontslagen bij een (kinder)hulporganisatie. Hij zou daar verblijven met twaalf kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar.

De manier waarop de man met de kinderen omging, viel de organisatie Action pour les Enfants (APLE) op. De partnerorganisatie van Terre des Hommes observeerde en filmde de man voor langere tijd. Op basis hiervan werd hij op 11 oktober gearresteerd. De man zit nu in een gevangenis in Cambodja.

Schril contrast

Volgens de directeur van APLE staat de reactie van Nederland "in schril contrast" met die van bijvoorbeeld de VS. "Als een Amerikaan in Cambodja, Thailand of Laos wordt gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van kinderen, vliegt een justitieambtenaar naar het desbetreffende land om collega's bij te staan en te helpen aan informatie over de verdachte."

Het Korps Landelijke Politiediensten bestrijdt de lezing van Terre des Hommes. Volgens het KLPD heeft Nederland wel degelijk informatie over de man uitgewisseld met lokale autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl