NOS VoetbalAangepast

Speelronde 17: Ajax-ADO Den Haag

Ajax is met drie overwinningen op rij aan een goede reeks bezig in de eredivisie.

Maar om die serie door te zetten, moeten de Amsterdammers een doorgaans zeer lastig horde nemen: ADO Den Haag.

De Hagenaars wonnen vorig seizoen zowel uit (0-1) als thuis (3-2) van Ajax. De wedstrijd in de Arena (zeventien duels geleden) was voor Ajax de laatste thuisnederlaag in de eredivisie.

Buiten een lastige tegenstander, moet Ajax ook blessures het hoofd bieden. Toby Alderweireld, Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong, Nicolai Boilesen en André Ooijer zijn nog steeds geblesseerd, waardoor belofte Ricardo van Rhijn tegen ADO naast Jan Vertonghen in de verdediging staat.

Voor Ajax-aanvaller Dmitri Boelykin is het duel een weerzien met oude ploeggenoten. De Rus kwam vorig seizoen nog uit voor Den Haag.

Uitslapen

Ook het tijdstip van de wedstrijd zit Ajax tegen: 12.30 uur. Slechts een van de laatste negen vroege middagduels werd gewonnen. In die reeks bevinden zich ook de twee nederlagen tegen ADO Den Haag.

Ajax won voor het laatst van ADO in april 2010: 0-1. In Den Haag kreeg doelman Barry Ditewig rood nadat de thuisploeg alle wissels al had verbruikt. Ricky van den Bergh trok toen voor het laatste kwartier de keepersuitrusting aan en kreeg in de derde minuut van de blessuretijd het winnende doelpunt van Alderweireld om de oren.

Feyenoord-Twente, Heerenveen-PSV

Als Ajax-ADO afgelopen is, begint in Rotterdam het duel tussen Feyenoord en FC Twente. Nadat vorige week oud-Feyenoorder Georginio Wijnaldum (nu PSV) werd uitgefloten, is deze week waarschijnlijk Leroy Fer aan de beurt. Ook hij komt uit de jeugd van Feyenoord en ook hij verliet de club afgelopen zomer.

Twente-coach Co Adriaanse kan ook zijn borst nat maken. Hij stond zeven keer eerder tegenover Feyenoord-trainer Ronald Koeman en nog nooit won hij. Koemans clubs wonnen vijf van die zeven ontmoetingen.

Na Feyenoord-Twente kan de voetballiefhebber afstemmen op sc Heerenveen-PSV. De Friezen zijn al dertien eredivisieduels ongeslagen, een clubrecord. Maar ook PSV is in vorm. Sterker nog, als er een ranglijst over de laatste vijf speelronden opgesteld zou worden, staan de Eindhovenaren bovenaan, op één punt gevolgd door Heerenveen.

Enkele statistieken

- Afgelopen februari behaalde Heracles de grootste overwinning op Vitesse in alle vijftig ontmoetingen tussen beide clubs: 6-1. Dit is de enige thuiszege van Heracles tegen Vitesse in de laatste vijf edities. - NEC verloor in de eredivisie nog nooit thuis van VVV: vijf zeges en twee gelijke spelen. - Roda JC heeft de laatste zeven eredivisiewedstrijden niet verloren van Excelsior. De Limburgers hebben momenteel alleen tegen ADO (dertien) een langer lopende reeks zonder nederlaag. - FC Utrecht bezoekt FC Groningen voor de 33ste keer in eredivisieverband. De bezoekers gingen vijf keer met de overwinning aan de haal, de punten bleven vijftien keer in Groningen en het werd twaalf keer gelijk. - AZ-trainer Gertjan Verbeek verloor als hoofdtrainer nog nooit een eredivisiewedstrijd van NAC. In dertien duels kwam hij tot acht zeges en vijf remises.

Programma speelronde 17

Vrijdag, 20.00 uur:De Graafschap- RKC Waalwijk

Zaterdag, 18:45 uur:Heracles Almelo - Vitesse19:45 uur:NEC - VVV-VenloRoda JC Kerkrade - Excelsior20:45 uur:FC Groningen - FC Utrecht

Zondag, 12:30 uur:Ajax - ADO Den Haag14:30 uur:NAC Breda - AZ Feyenoord - FC Twente16:30 uur:sc Heerenveen - PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl