NOS NieuwsAangepast

Schikking in zaak Deepwater Horizon

Oliegigant BP krijgt 250 miljoen dollar van het bedrijf dat de kapotte blowout preventer leverde voor het booreiland Deepwater Horizon. Dat booreiland zonk vorig jaar na een explosie. Omdat de blowout preventer niet werkte, kon de bron niet worden afgesloten, met een enorme olieramp tot gevolg.

In een reactie zegt BP dat het in het belang van beide partijen is om de zaak te schikken. Het bedrijf zegt wel dat de schikking "geen erkenning van aansprakelijkheid" betekent, ook niet van Cameron, de fabrikant van de blowout preventer.

Na het ongeluk met de Deepwater Horizon stroomde bijna 900 miljoen liter olie in de Golf van Mexico. Pas 5 maanden na het ongeluk lukte het om het lek te dichten.

Claims

BP gaat de 250 miljoen dollar gebruiken om de schoonmaakkosten in de Golf van Mexico te betalen. Ook worden er schadeclaims mee betaald. BP heeft naar eigen zeggen al ruim 7 miljard dollar uitgekeerd aan gedupeerden.

In februari begint een rechtszaak naar de gang van zaken bij de ondergang van de Deepwater Horizon. BP heeft meerdere bedrijven aangeklaagd, omdat die medeverantwoordelijk zouden zijn voor de ramp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl