NOS NieuwsAangepast

Proces Bradley Manning van start

In de Verenigde Staten is Bradley Manning, de militair die ervan wordt beschuldigd geheime documenten aan WikiLeaks te hebben gelekt, voor het eerst voor de rechter verschenen.

Bij de pro-formazitting op de legerbasis Fort Meade vroeg de advocaat van Manning direct om vervanging van de rechter, omdat die niet onbevangen zou zijn. Rechter Paul Almanza werkte jarenlang als aanklager voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat de 23-jarige Manning als verrader ziet.

Almanza moet bepalen of Manning volgend jaar voor een krijgsraad moet verschijnen. De zitting zal waarschijnlijk nog het hele weekend duren.

Eenzame opsluiting

In 2010 werd Bradley Manning in Irak opgepakt voor het lekken van een filmpje van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. Later kwam daar de beschuldiging bij dat Manning 260.000 staatsgeheime berichten naar WikiLeaks zou hebben doorgespeeld.

Manning werd lange tijd in eenzame opsluiting gehouden door het Amerikaanse leger. Hij zit momenteel onder een minder strikt regime vast in Fort Leavenworth, in de staat Kansas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl