NOS NieuwsAangepast

Portret van een gezaghebbend politicus

Piet Hein Donner (20 oktober 1948). Gezaghebbend CDA-politicus, een keurige, wat stijve heer met een rijwiel, steil jurist, telg uit een familie van regenten, rechtlijnig en koppig.

Het grote publiek leerde hem kennen als informateur van het kabinet-Balkenende I. Hij werd in 2002 minister van Justitie in dat kabinet. Onvergetelijk is de scène in het zogenoemde Margarita-debat, waarin hij Balkenende souffleerde over een juridische kwestie.

Smet op blazoen

In september 2006 moest hij aftreden als minister van Justitie naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de Schipholbrand, waarbij elf gedetineerden omkwamen. Hij beschouwde dat als een smet op zijn blazoen.

Een paar maanden later keerde hij terug als minister, dit keer van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In die functie wilde hij werk maken van de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zorgde voor grote spanningen in de coalitie met PvdA en ChristenUnie. Donner haalde uiteindelijk bakzeil en sprak de Donneriaanse woorden: "Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan."

Dissidenten

Tijdens de crisis in het CDA vorig jaar, voorafgaand aan deelname aan het kabinet-Rutte, speelde Donner een belangrijke rol. Hij trad op als bemiddelaar in de fractie en zou in die rol geprobeerd hebben de dissidente Kamerleden Ferrier en Koppejan ertoe te dwingen een formulier te ondertekenen. Daarin moesten zij beloven zich te houden aan de uitslag van het CDA-congres.

Hij was een groot voorstander van een kabinet met gedoogsteun van de PVV, omdat hij vreest dat de PVV in de oppositie veel harder zal groeien dan in een coalitie. Gezien zijn aandeel in de totstandkoming van het kabinet-Rutte was het logisch dat hij opnieuw een ministerspost kreeg, dit keer op Binnenlandse Zaken.

WAO-problematiek

Voordat Donner politiek actief werd, was hij onder meer voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en lid van de Raad van State. In 2001 leidde hij een commissie die adviseerde over de WAO-problematiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl