Donner naar Raad van State

Donner vanochtend voor zijn laatste ministerraad»
Donner vanochtend voor zijn laatste ministerraad ANP

Minister Donner wordt vicepresident van de Raad van State. Het kabinet draagt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor als opvolger van de huidige vicepresident, Tjeenk Willink. Die gaat met pensioen.

Liesbeth Spies wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Spies was lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Van 2002 tot 2010 was ze lid van de Tweede Kamer voor het CDA, in de laatste periode was ze vice-fractievoorzitter.

Over de benoeming van CDA-lid Donner wordt al maanden gespeculeerd. Het kabinet ziet Donner als de beste kandidaat voor de prestigieuze baan.

Adviesorgaan

Sommige oppositiepartijen vinden het niet correct dat een minister overstapt naar het belangrijkste adviesorgaan van de regering en zich dan moet buigen over maatregelen die hij zelf heeft voorbereid.

Opvolging

Het kabinet bleef maanden zwijgen over de mogelijke kandidatuur van Donner, maar wees wel minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan om de opvolging van Tjeenk Wilink te regelen. Normaal is de minister van Binnenlandse Zaken, Donner in dit geval, verantwoordelijk voor de procedure.

Piet Hein Donner heeft een lange staat van dienst in het openbaar bestuur. Hij was sinds 2002 minister op drie verschillende departementen: Justitie, Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken.

Lees hier zijn portret.

Deel deze pagina

Video

  • video Dominique van der Heyde: procedure Donner niet fraai Er was niets mis met de procedure die heeft geleid tot de benoeming van Piet Hein Donner als vicepresident... van de Raad van State. De oppositie is kwaad en vindt het een schijnvertoning. Donner wordt als minister opgevolgd door Liesbeth Spies. Verslaggever Dominique van der Heyde.
  • video Donner kan eindelijk zeggen dat hij vicepresident is Piet Hein Donner mag zich eindelijk vicepresident van de Raad van State noemen. Tot vandaag kletste iedereen... die dacht te weten dat hij die baan ging krijgen, volgens Donner 'uit z'n nekhaar". Premier Rutte zegt dat hij blij is met het verloop van de procedure.

Audio

  • Donner vice-president van Raad van State Piet Hein Donner wordt vice-president van de Raad van State. Al maanden ging het gerucht, maar vanochtend kwam het rond. Rond het... middaguur bood Donner zijn ontslag aan als minister aan koningin Beatrix. Politiek verslaggever Margreeth Boer.
  • 38 mensen solliciteerden op 'Donners-functie' Het is vaak en met klem onkend, maar Piet Hein Donner is het toch geworden. Hij is voorgedragen voor de functie van vicepresident... van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Politiek verslaggever Michiel Breedveld.

Video en Audio

Meer video en audio