NOS NieuwsAangepast

Marssonde gaat neerstorten op aarde

De Russische Marssonde Phobos-Grunt zal binnenkort neerstorten op aarde. De Russische ruimtevaartorganisatie denkt dat het gevaarte ergens tussen 6 en 19 januari naar beneden zal komen.

De sonde werd vorige maand gelanceerd om onderzoek te gaan doen op Phobos, de maan van Mars. Kort na de lancering ontstonden er echter problemen en raakte de satelliet onbedoeld in een baan om de aarde.

Giftig en radioactief

De sonde weegt in totaal zo'n 13 ton.De Russische experts vrezen dat zo'n 200 kilogram aan onderdelen de reis door de dampkring kunnen overleven.

Daarbij zit niet de giftige brandstof van het apparaat, maar wel enkele kilo's radioactief kobalt-57. Volgens de Russen gaat het echter om zulke kleine hoeveelheden dat de kans op stralingsbesmetting miniem is.

De wetenschappers konden nog niet berekenen waar Phobos-Grunt precies terecht zal komen. Dat zal pas enkele dagen voor de crash duidelijk worden.

Ontstekingen defect

Het was de bedoeling dat Phobos-Grunt in 2013 aan zou komen bij Phobos, om daar grond op te graven. Dat zou de sonde dan weer mee terug hebben moeten nemen naar Aarde voor onderzoek.

Dat plan liep in het honderd toen de beide ontstekingen van de sonde niet bleken te werken. De sonde kwam wel los van de lanceringsraket, maar kon daarna geen koers uitzetten.

De missie naar Phobos had de eerste Russische interplanetaire missie moeten worden sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het project kostte ruim 130 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl