NOS NieuwsAangepast

Wellink: weinig overleg met De Jager

Door André Meinema

De verstandhouding tussen voormalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister De Jager van Financiën, was uitgerekend in de periode dat de eurocrisis uit de hand liep flink verstoord. Dat zegt Wellink in een interview met de NOS.

"Met De Jager had ik aanzienlijk minder contact dan met zijn voorgangers."

Wellink wijst erop dat vanaf 1948 de bankpresident elke woensdag met de minister van Financiën lunchte. "Het contact dat ik met Bos en de voorgangers had was heel intens, tijdens de crisis vaker dan een keer per week. De laatste anderhalf jaar is dat veranderd."

Luisteren

De bekoeling tussen DNB en Den Haag past in het beeld dat naar voren komt uit de verhoren van de onderzoeks- en enquêtecommissie De Wit. De politiek verwijt bankiers en toezichthouders de crisis te hebben veroorzaakt. Op zijn beurt klaagt de financiële sector dat de politiek niets besluit en de crisis laat escaleren.

Eén van de conclusies na drie jaar politieke discussie is dat de politiek meer greep wil op de financiële sector. Banken en toezichthouders moeten scherp in de gaten gehouden worden en stevig aangepakt worden.

Tegelijk wil de politiek niet met de financiële sector geliëerd worden of te veel naar ze luisteren. Men wil het liefst eigen keuzes maken. Dat resulteerde in minder frequent overleg tussen de bankpresident en de minister en in minder bereidwilligheid om adviezen van bijvoorbeeld de DNB over te nemen.

Modderen

Ook de benoeming dit voorjaar van een nieuwe bankpresident als opvolger van Nout Wellink legt dit bloot. Het mocht per se geen kandidaat van DNB zijn en moest en zou iemand van buitenaf zijn, aanvaardbaar voor de poltiek. Het werd een genante vertoning: een politiek gekleurde benoeming bij een onafhankelijke toezichthouder.

Wellink is kritisch over hoe De Jager en zijn Europese collega's de crisis aanpakken. "Dit is geen manier waarop je een crisis aanpakt, anderhalf jaar later nog niet weten wat je precies gaat inzetten. Het is modderen terwijl je wegzakt in drijfzand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl