Benoeming Spies tot minister verwacht

Liesbeth Spies (CDA)»
Liesbeth Spies (CDA) Foto: ANP

Liesbeth Spies wordt vrijdag benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Dat verwachten ingewijden in Den Haag.

Spies is nu nog gedeputeerde in Zuid-Holland en als minister de opvolger van Piet Hein Donner. Naar verluidt wordt die vrijdag voorgedragen als vice-president van de Raad van State.

Het ziet er naar uit dat Spies niet de hele portefeuille van Donner overneemt. Hij doet nu ook het integratiebeleid, maar dat gaat over naar minister Leers.

Tweede Kamerlid

Spies zat van 2002 tot 2010 in de Tweede Kamer voor het CDA. Daarna was ze enige tijd waarnemend partijvoorzitter. Over de kandidatuur van Donner wordt al maanden gespeculeerd. Hij wordt als vicepresident van de Raad van State de opvolger van Herman Tjeenk Willink.

Over de benoeming van Donner was veel te doen. Oppositiepartijen vinden dat hij onvoldoende onafhankelijk is en te veel over zijn eigen wetgeving zou kunnen gaan oordelen. Ook was er een stroming die liever oud-minister Ernst Hirsch Balling als vicepresident van de Raad van State had gezien.

Ook over de procedure was veel te doen. Premier Rutte beloofde dat die open was, maar niemand geloofde dat echt.

Deel deze pagina

Video

'Spies vrijdag benoemd als opvolger Donner'

Vrijdag wordt minister Donner officieel aangewezen als nieuwe vicepresident van de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de... regering. Politiek verslaggever Ferry Mingelen vertelt over de opvolging.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio