NOS NieuwsAangepast

VS-missie Irak officieel beëindigd

Met het strijken van de vlag is officieel een einde gekomen aan de Amerikaanse missie in Irak. Minister van Defensie Panetta was voor de ceremonie naar Bagdad gekomen.

De minister zei tegen de aanwezige militairen dat de missie de kosten en het verlies van mensenlevens waard is geweest. "Ze zijn niet voor niets gesneuveld. Ze hielpen met de geboorte van een onafhankelijk, vrij en soeverein land. Dankzij hun opoffering hebben deze oorlogsjaren nu plaatsgemaakt voor een periode van voorspoed."

De Amerikaanse missie in Irak begon bijna 9 jaar geleden met de inval die een eind maakte aan het bewind van dictator Saddam Hussein. De afgelopen jaren zijn 4474 Amerikaanse militairen in Irak gesneuveld. Vele tienduizenden Irakezen verloren hun leven bij geweld en aanslagen na het afzetten van Hussein.

Kosten

Op het hoogtepunt van de oorlog in 2007 waren er 170.000 Amerikanen in Irak. De kosten van de oorlog worden door het Pentagon geraamd op ruim 600 miljard euro.

Er blijven nog 5500 militairen achter die zich voornamelijk met training gaan bezighouden. De laatste troepen moeten voor januari weg zijn. Gisteren stond president Obama al stil bij het einde van de missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl