NOS NieuwsAangepast

Groot banenverlies geestelijke gezondheidszorg

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

In de geestelijke gezondheidszorg gaan de komende tijd naar verwachting 7000 volledige banen verdwijnen. Dat is één op de negen banen.

In totaal zullen daardoor ongeveer 9000 mensen hun baan kwijtraken. Dat zei Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, vanochtend op de Dag van de GGZ in Rotterdam.

Reorganisaties

In het hele land zijn ggz-instellingen bezig met reorganisaties. Het banenverlies bij de instellingen die al klaar zijn met dit proces, loopt in de pas met de landelijke verwachting dat 7000 banen verdwijnen. De ggz moet in 2012 600 miljoen euro bezuinigen op een totaal budget van 6 miljard euro.

De uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg zijn veel harder gestegen dan de zorguitgaven in het algemeen: van 2,4 miljard euro in 2000 gemiddeld jaarlijks met 10 procent tot 5,6 miljard euro in 2010.

Psychiatrische patiënten

Een van de voornaamste redenen daarvoor is het hoge aantal bedden voor psychiatrische patiënten in Nederland met bijna 19 bedden per 10.000 inwoners. Dat is tweeënhalf keer zo veel als in Duitsland en de Verenigde Staten en anderhalf keer zo veel als in Frankrijk.

GGZ-Nederland probeert de bezuinigingen met name te realiseren door het aantal bedden drastisch te verminderen.

Wilt u reageren? Stuur een mail naar: rinke.van.den.brink@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl