Rutte pleit voor meer politietrainingen

Premier Rutte wil dat de Nederlanders meer trainingen gaan verzorgen in Kunduz. Rutte was dinsdag en woensdag in Afghanistan. Hij wilde met eigen ogen zien hoe de Nederlandse politietrainingen in Kunduz in de praktijk uitpakken.

De Tweede Kamer moet voor extra trainingen wel toestemming geven. "Daarover willen we gaan praten met het parlement", zei Rutte. "Sowieso moet deze missie echt civiel blijven, maar we kunnen de trainingen wel uitbreiden."

Nederlandse politiemensen geven in Kunduz les in een Duits trainingscentrum. Rutte liet zich daar uitgebreid rondleiden. Hij zag hoe rekruten oefenden op het arresteren en boeien van verdachten. Ook deed hij zelf mee aan een les kaartlezen voor beginners. "Het gemiddelde niveau is eigenlijk hoger dan we dachten", merkte de premier.

Trots

In de volle Nederlandse kantine op Kamp Kunduz zei Rutte tegen de militairen dat er altijd veel politieke discussie over militaire missies is, maar dat er geen twijfel over bestaat dat er vanuit de politiek en de bevolking "100 procent" steun is voor het werk dat ze doen.

"Weet dat Nederland als één man achter jullie staat en ongelooflijk trots is op uw werk", zei hij tijdens het bliksembezoek. Diezelfde boodschap had de premier ook voor de Nederlanders in Mazar-i-Sharif, waarvandaan vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen de missie ondersteunen.

Het bezoek is om veiligheidsredenen geheim gehouden. Het was voor Rutte de eerste keer dat hij Kunduz bezocht. Door slecht weer moest hij een dag langer in Kunduz blijven dan gepland was. Een bezoek aan president Karzai in Kabul ging daarom niet door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl