NOS NieuwsAangepast

Ombudsman hard over ziekenhuis en inspectie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben op "schokkende wijze gefaald" in het ophelderen van de omstandigheden rondom de operatie van een baby. Dit zegt de Nationale ombudsman.

In 2007 liep de toen 1,5 maand oude baby Jelmer een hersenbeschadiging op bij een darmoperatie in het UMCG. Hij is daardoor zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt geraakt. De ouders willen precies weten wat de oorzaak is van de hersenbeschadiging, maar het UMCG en de IGZ wilden geen informatie geven.

Een onderzoek van het ziekenhuis, dat mogelijk kan aantonen wat er mis is gegaan, kreeg ombudsman Brenninkmeijer tot zijn verbijstering niet in te zien.

Geheime rapporten

"Als het zo is dat medici en ziekenhuizen niet bereid zijn als professionals informatie te geven over hun handelen en dat alleen maar doen in geheime rapporten die niet naar buiten komen, dan stel ik de vraag: hoe zit het met de professionaliteit van medici en ziekenhuizen? Ik heb daar zeer ernstige bedenkingen bij", zegt Brenninkmeijer.

"Ik maak me structureel zorgen over het functioneren van de inspectie", zegt Brenninkmeijer. "Ze laten de oren hangen naar ziekenhuizen en specialisten en hebben totaal geen oog voor de patiënt." Volgens de ombudsman spelen er in Nederland nog 25 gelijksoortige zaken.

Baby Jelmer

Baby Jelmer kreeg na de operatie in 2007 complicaties. Hij werd rood en draaide met zijn ogen. Volgens de artsen en verpleegkundigen was er niets aan de hand en ging het waarschijnlijk om darmkramp als gevolg van de operatie. 's Avonds raakte Jelmer in kritieke toestand. Uit scans bleek dat er nauwelijks hersenactiviteit was.

De inspectie deed onderzoek en na 3,5 jaar verscheen er een kritisch rapport. De inspectie concludeerde dat zowel het UMCG als de anesthesist ernstig tekort waren geschoten bij de behandeling van Jelmer. Vreemd genoeg wordt dat eindrapport na vier maanden ingetrokken en vervangen door een nieuw eindrapport.

Dat is opgesteld door een andere inspecteur die zelf geen onderzoek heeft gedaan. In dit rapport wordt gezegd dat er geen fouten zijn gemaakt. De hersenschade van het jongetje zou het gevolg zijn van de ziekte waaraan het jongetje leed. De ombudsman heeft bij deze gang van zaken grote vraagtekens.

De inspectie vertelde in juli aan Nieuwsuur dat het eerste rapport werd ingetrokken omdat het niet zorgvuldig genoeg was. Brenninkmeijer wil dat het UMCG en de inspectie alsnog alle informatie aan de ouders geven, hun excuses maken en een gepaste compensatie bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl